Europas största yrkestävling

Om EuroSkills

Den 1-3 december 2016 samlas ungdomar från hela Europa i Göteborg för att tävla om EM-titeln i yrkesskicklighet i hela 35 olika yrken. Vi ger besökarna unika möjligheter att inspireras av de bästa, prova på alla yrken och upptäcka sina egna talanger. Evenemanget vill visa yrkesutbildningens möjligheter till arbete, eget företagande, fortsatta studier och individuell utveckling. Självklart är det fri entré.

450 ungdomar upp till 25 år från ca 30 länder kommer att tävla inom:

 • Transport och Logistik
 • Industri- maskin- och verkstadsteknik
 • Bygg- konstruktions- , installations- och anläggningsteknik
 • Konst, kreation och mode
 • Informations- och kommunikationsteknik
 • Social och personlig service

Syfte med EuroSkills 2016

 • Öka kunskapen och kännedomen om framtida yrkesvägar
 • Öka intresse och status för yrkesutbildning
 • Kompetens och inspiration för skolpersonal och förmedlare
 • Bli ett föredöme för hållbara yrkestävlingar

EuroSkills 2016 blir ett unikt tillfälle och en plattform för alla inblandade parter att arbeta tillsammans med frågor om ungdomars utbildning, jobbmöjligheter och marknadsens framtida behov.

Ceremonies_Lille

Ledord för EuroSkills 2016

 • Hållbarhet
 • Interaktivitet
 • Modern teknik

Kontakt

EuroSkills was managed by Göteborg & Co together with WorldSkills Sweden.

Questions regarding EuroSkills 2016 is managed by Pontus Slättman att WorldSkills Sweden: pontus.slattman@worldskills.se

Questions about EuroSkills and the competitions, organisations or future competitions is managed by WorldSkills Europe at: secretariat@euroskills.org

EuroSkills post adress & visiting adress During the event was
EuroSkills 2016 Gothenburg
Göteborg&Co
Mässans gata 8 / Box 29 / SE-401 20 Göteborg / Sweden
E-mail:
EuroSkills 2016 staff here.

Organisation

Euroskills 2016 arrangeras på uppdrag av Worldskills Europe av WorldSkills Sweden (WSS), Göteborg & Co och Svenska Mässan. Dessa nationella och lokala parter bildar ett samarbete som operativt leds av Göteborg&co. WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten via Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. WorldSkills Sweden är ansvariga för tävlingen.

Svenska Mässan är ansvariga för lokalerna för evenemanget samt erbjuder boende för alla deltagare och funktionärer.

Hållbarhet

Vision: Euroskills 2016 ska vara ett föredöme och en föregångare för hållbara yrkestävlingar i ett globalt perspektiv.

Vi ska med Euroskills medverka till utvecklingen av evenemang och yrkestävlingar, staden och samhället i hållbar riktning. Detta innebär att evenemangets negativa miljöpåverkan ska minimeras och vi ska bidra positivt till samhället, våra intressenter och den lokala ekonomin. Euroskills 2016 ska lämna bestående positiva effekter såväl lokalt, regionalt som nationellt.

För att nå visionen ska vi, inom ramarna för vad vi har kontroll över och har möjlighet att påverka, utöva ett ansvarsfullt ledarskap, vara nytänkande, driva och utveckla i hållbar riktning.

Fokusområden

 • Kunskap, drömmar och lust
 • Vålkomnande öppet och inkluderande
 • Resurs- och avfallshantering
 • Klimatutsläpp
 • Legacy

tavlingprovapainfo

Historik

Detta är första gången som EuroSkills arrangeras i Norden, men tävlingar i yrkesskicklighet startades redan på 1950-talet i Spanien, där man led stor brist på kvalificerad arbetskraft inom många områden. Detta blev en väldigt lyckad kampanj och sedan dess har tävlingarna utvecklats och blivit allt större. Läs mer om historien bakom på hemsidan för WordSkills.

“Euroskills 2016
ska vara en inspirerande manifestation för yrkesvägar och framtidslust”

Bli en volontär

Inget evenemang kan ske utan volontärer och under EuroSkills 2016 kommer det att behövas ca 350 volontärer. Evenemanget pågår 30 november – 4 december, med vissa uppdrag som även innefattar tid innan och efter dessa datum. Om du vill bli en viktig del av vår organisation är du välkommen att anmäla dig till oss. Nedan finns en kort beskrivning över de uppdrag som är möjliga att söka till.

Läs mer om uppdragen här. >> 

Eller anmäl dig direkt här. >> 

Ansök nu! Det sker därefter ett urval och om du blir godkänd får du ett e-postmeddelande med antagningsbesked. Om du blir antagen kommer du också att få inloggning till volontärssystemet.

Bli utställare

EuroSkills är en unik möjlighet att möta framtida kollegor.
Besökarna är där för att inspireras av skickliga tävlande, prova på olika yrken och lära sig mer om de olika utbildningarna och vägarna till jobb.

På 40 000 kvm golvyta visar ungdomar, yrkesvägledare och experter yrkesutbildningens möjligheter till arbete, eget företagande, fortsatta studier och individuell utveckling.

Läs mer här, eller hör av dig direkt till  Roger Nöjd, säljansvarig på Svenska Mässan på +46 (0)31 708 80 90 eller roger.nojd@svenskamassan.se om du vill veta mer.